یکی از مهمترین مراحل ساخت و تکمیل ساختمان مرحله برقکشی است زیرا در صورت بروز مشکل در مسیر اجرای این مرحله با خسارات مالی و جانی مواجه خواهیم شد اما استفاده از تجهیزات برقی و اتصالات آن باعث افزایش ایمنی و سرعت برقرسانی میشود. یکی از امکاناتی که در ساختوسازهای امروزی مورد استفاده قرار میگیرد لوله برق است که استفاده کردن از آن به دلیل نظم دهی به سازه سیمکشی و افزایش ایمنی جان ساکنین امری اجتنابناپذیر است. لولههای برق در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و بهطورکلی در هر مکانی که از سیمهای برق و جریانهای الکتریکی استفاده میشود، مصرف میشوند. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع این لولهها، اصول استفاده و کاربرد آنها بپردازیم. با پنج تاش همراه باشید.
اهمیت لوله گذاری در ساختمان سازی
یکی از مهمترین کارهایی که در ساختوساز انجام میشود، قرار دادن انواع لولهها و اتصالات ساختمانی است. این مرحله مهم است زیرا تمام سیمکشی ساختمان باید از لولههای برق عبور کند؛ بنابراین جنس این لولهها و ابعاد آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است و مشتریان باید هر نوع لوله و اتصالات را با توجه به نیاز خود انتخاب کنند. بهطورکلی، لولههای برق، گذرگاههایی برای سیمهای برق، تلفن و آنتن هستند که درواقع مسیری را برای کشیدن این سیمها به قسمتهای مختلف خانه یا محل مورد نظر شما ایجاد میکنند.
انواع لولههای برق بر اساس استانداردهای برق ساختمان جهت اتصال به نقاط مختلف کف، سقف و یا قسمتهای مختلف ساختمان هدایت میشوند. در صورت لزوم میتوان این لولهها را با استفاده از اتصالات ساختمانی جانبی متصل کرد و مسیر طولانیتری ایجاد کرد بهعنوانمثال وقتی میخواهیم لوله برق را به صورت عمودی امتداد دهیم میتوانیم از زانوهای 90 یا 45 درجه استفاده کنیم.

معرفی انواع لوله برق
انواع لوله های برق
لولههای برق ساختمانی در انواع مختلفی تولید میشوند. وظیفه اصلی آنها فراهم کردن بستری برای سیمکشی و کابلکشی در ساختمان است. انواع لولههای برق عبارتند از:
- لوله برق کاندوئیت فلزی
- لوله برق pvc
- لوله برق UPVC
- لوله برق گالوانیزه سرد
- لوله برق گالوانیزه گرم
- لوله برق پلی آمید یا پلیکا
- لوله برق پلی آتیلن
- لوله برق خرطومی پی وی سی
- لوله برق خرطومی پلی آمید
- لوله برق خرطومی فلزی
معرفی لوله های برق
لوله برق کاندوئیت فلزی
لوله برق کاندوئیت فلزی از آهن ساخته شده و به دلیل مقاومت بالا در برابر خم و له شدن، در فضاهایی که در معرض خوردگی هستند استفاده میشود. علاوه بر این، این لولهها از سیم در برابر رطوبت محافظت میکنند و از نوع ضد آب آن برای استفاده در زیرآب استفاده میکنند. به دلیل جنسی که دارد، لوله فلزی عایق خوبی نیست.

معرفی انواع لوله برق
لوله برق پی وی سی
یکی دیگر از انواع لولهها و اتصالات، لولههای برق PVC هستند و در برابر عوامل مختلف محیطی مقاوم هستند. لوله برق PVC از مواد پلاستیکی فشرده ساخته شده و در برابر فشار و ضربه بسیار مقاوم است و مهمترین مزیت لوله برق PVC غیر قابل اشتعال بودن و به دلیل انعطافپذیری بالا، وزن سبک، طول عمر بالا، قیمت مناسب، نصب آسان است و همچنین و عایق بودن آن برای استفاده در صنعت ساختمان مناسب است و همین ویژگیها باعث کاربرد گسترده آن شده است. همچنین این لولهها در دو نوع معمولی و نسوز-نشکن ساخته میشوند. انتخاب آنها به نظر مشتریان بستگی دارد.
لوله های برق UPVC
تنها تفاوت این مدل از خطوط برق و اتصالات با مدل PVC عدم اشتعال و مقاومت بالای آن در برابر آتش و حرارت است. از جهات دیگر کاملاً شبیه لوله پی وی سی است.
لوله برق فولادی
همانطور که از نام این نمونه لوله و اتصالات برق مشخص است، جنس این محصول فولادی است. لوله فولادی یکی از بادوامترین انواع لولههای برق است که درواقع به لولههای گالوانیزه نیز معروف هستند و این محصولات در انواع مختلفی تولید میشوند. از ویژگیهای این لولهها میتوان به مقاومت بالای آنها در برابر ضربههای مکانیکی سنگین، جویدن توسط حیوانات، نشکن بودن و… اشاره کرد. لولههای فولادی بهطورکلی به سه شکل تولید میشوند: لولههای فولادی برق مشکی، لولههای فولادی گالوانیزه سرد و لولههای فولادی گالوانیزه گرم. کاربران باید با توجه به محل استفاده از این لولهها یکی از قطرهای موردنظر را انتخاب کنند.
لوله برق فولادی انواع مختلفی دارد:
- لوله فولادی مشکی
- لوله فولادی گالوانیزه درز جوش
- لوله فولادی گالوانیزه عمقی داغ
- لوله فولادی گالوانیزه بدون درز ضد انفجار
- لوله فولادی قابلانعطاف یا فلکسیبل
لوله برق گالوانیزه سرد
لوله برق گالوانیزه سرد یکی از انواع لولههای برق فلزی است که در داخل ساختمان و در مکانهای سرپوشیده مورداستفاده قرار میگیرد.
لوله برق گالوانیزه گرم
لوله برق گالوانیزه گرم یکی از انواع لولههای گالوانیزه است و به دلیل روکشدار بودن میتوان از آن در اماکن سرباز و فضاهای باز استفاده کرد.

معرفی انواع لوله برق
لوله برق پلی آمید یا پلیکا
لولههای پلی آمید که به آنها لولههای برق پلیکا نیز میگویند همانطور که از نامش پیداست از پلی آمید ساخته شده اند و در عین حال در برابر ضربه و فشار مقاوم بوده و انعطافپذیر نیز هستند. درنتیجه کار با آن آسان است. در ساخت داخلی این لولهها نیز از مواد پلیمری استفاده شده است. میتوانند به صورت رنگی یا سفید، راهراه یا مشکی تولید شوند و انتخاب آنها به نظر مشتریان بستگی دارد. لوله برق پلی آمید پلاستیک نرمی است که در اکثر ساختمانها و سازهها استفاده میشود. قیمت لوله برق پلی آمید بسیار مناسب و مقرون به صرفه میباشد و چون قابل اشتعال است درجاهایی که خطر آتش سوزی وجود ندارد استفاده میشود.
لوله برق پلی اتیلن
این مدل از لوله و اتصالات برق به دلایل مختلف مورد توجه برق کاران و پیمانکاران برق ساختمان قرار گرفته است. به همین دلیل این لوله یکی از پرفروشترین انواع لوله برق در کشور است. لوله برق پلی اتیلن از پلاستیک نرم ساخته شده و انعطافپذیری خوبی دارد. این نوع لوله برق به دلیل مقاومت بالا در سیمکشیهای زیرزمینی و معمولاً برای کابلهای مخابراتی و کابلهای فیبر نوری استفاده میشود.
خرطومی و فلکسی
لوله برق خرطومی در انواع مختلفی تولید میشوند که میتوانند از جنس پلی آمید یا فلز باشند. اتصالات لوله و خرطومی، در صورت پوشش فلزی، برای عبور سیم در تابلوهای صنعتی و دیوارهای خارجی استفاده میشود. در این حالت به این لولهها فلکسی میگویند. علاوه بر این، اگر روکش خرطومی از پلی آمید یا پلیکا باشد، میتوان از این لولهها برای عبور سیمهای برق در دیوارهای سازهای استفاده کرد. به این محصولات لولههای برق خرطومی میگویند. خرطومی برق انعطافپذیری بالایی دارد و در تمام زوایا خم میشود و جنس این لوله PVC است و غیر قابل اشتعال است.
انواع اتصالات برق
این قسمت از تجهیزات برقی نیز در مدلهای مختلفی ساخته شده است که به اختصار برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.
جعبه تقسیم برق
این محصول در سیستم برق ساختمان برای ایجاد انشعاب برق استفاده میشود. برای توضیح سادهتر استفاده از این محصول باید گفت که از این دستگاه برای هدایت یا ایجاد مسیرهای جدید برای سیمکشی ساختمان استفاده میشود. کاربرد اصلی این محصول محافظت ازاینگونه اتصالات و انشعابات میباشد. جنس بدنه این محصول میتواند پلاستیک یا فلز باشد. جعبههای اتصالی در دو اندازه 2 اینچی، 3 اینچی و به اندازه 2-1/2 اینچی عمیق هستند و معمولاً شامل سه سیم هستند. همچنین جعبههای که در اندازههای ۲ اینچ، ۳/۳ اینچ و عمق ۱/۲ اینچ برای پنج سیم یا بیشتر ساختهشدهاند. ازنظر شکل ظاهری این جعبهها میتوانند گرد و مربع باشند.
بست فلزی روکش دار یا بست پی (P) لوله برق
وظیفه این محصول نگه داشتن یا اتصال لوله برق مورد نظر به محل دلخواه است که معمولاً سقف یا دیوارهای ساختمان میباشد. این محصول از فلز ساخته شده و دارای روکش محافظی است که از پوسیدگی یا زنگزدگی فلز جلوگیری میکند. این محصول از کیفیت بالایی برخوردار است و بهراحتی میتواند هر نوع لولهای را در محل مورد نظر متصل کند. این بست ها با توجه به سایز لولههای برق سایزبندی میشوند.
زانو لوله برق
این مدل درجاهایی که امکان خم شدن لوله برق وجود ندارد و یا فنر خم کننده لوله برق وجود ندارد استفاده میشود. نکته مهم در استفاده از زانویی لوله برق این است که جنس بدنه زانویی باید با جنس بدنه لوله برق ساختمان یکی باشد. بسته به میزان تغییرات سیمکشی و لوله برق، نوع زانویی مورد استفاده تعیین میشود. اگر تغییرات زیادی وجود نداشته باشد از زانو با پایه کوتاه استفاده میشود. اگر تغییرات در مسیر فاصلهدار باشد باید از زانو با پایه بلند یا زانوی عصایی استفاده کرد. نمونه دیگر از این محصول زانو لوله خرطومی است که از نظر جنس و شکل دقیقه همانند لوله خرطومی بوده و باید در زمان استفاده جنس زانو خرطومی با لوله خرطومی مطابقت داشته باشد.
بوشن
از این مدل اتصالات برق در سیستم برقکشی ساختمان زمانی استفاده میشود که طول لوله برق ما مناسب نباشد و بخواهیم با تکه زدن لولهای دیگری، طول لوله را افزایش دهیم. بوشن در فضای خالی بین این دو لوله نصب میشود و وظیفه اتصال و نگه داشتن دو لوله برق را دارد. همانند موارد قبل، این محصول باید دارای متریال مشابه لوله برق مورد استفاده در سیستم برق ساختمان باشد.
فنر خم کننده لوله برق
گاهی هنگام مسیر برقکشی ساختمان لازم است شکل لولههای برق را از شکل اصلی که مستقیم است تغییر داده و به یک طرف خم کنید. در این موارد از فنر خم کن برای خم کردن لوله استفاده میشود. برای این کار ابتدا فنر را وارد لوله کرده و حرارت و فشار را به سمت مورد نظر وارد میکنیم و لوله را خم میکنیم.

معرفی انواع لوله برق
فاکتورهای مهم در لوله کشی ساختمانی
- تعداد دور خم های استفاده شده در مسیر لوله برق محدود بوده و نباید از 4 عدد بیشتر شود.
- استفاده از لولههای برق فقط برای کابلهای متصل به یک مدار مجاز است.
- اگر از لوله برق در محیط مرطوبی استفاده میکنید، باید به فاصله لوله تا سطح مجاور و فواصل نصب بست ها توجه کنید.
- لوله برقها از تابلو برق منشأ گرفته و باید در انتهای مسیر به پریز یا جعبه توزیع ختم شود.
- هرگز از لوله برق به صورت مورب استفاده نکنید.
- حداقل عمق مجرای برق باید 15 میلی متر در دیوار و 3 سانتی متر در کف باشد.
مزایای لوله برق ساختمان
- سبب حفاظت از کابلها در برابر پوسیدگی
- سبب کاهش خطر برقگرفتگی
- استفاده از لولههای برق به صورت توکار موجب زیبایی فضای مربوطه میشود.
- استفاده از لوله برق سبب کاهش بروز خطراتی همچون آتش سوزی میشود.
- مقرون به صرفه بوده و سبب کاهش هزینههای ساخت میگردد.

معرفی انواع لوله برق
قیمت لوله برق
موارد زیر در قیمت لوله برق مؤثر است که در خرید لوله برق باید به آنها توجه کنید.
- در هنگام خرید به ابعاد لوله برق توجه کنید تا متناسب با فضای مورد نظر باشد.
- با توجه به نوع کابل های عبوری از لوله برق، قبل از خرید باید نوع لوله برق را تعیین کنید.
- با کمک کارشناسان پنج تاش میتوانید با توجه به نوع نقشه ساختمان تعداد اتصالات جهت متصل نمودن قطعات لوله برق و ایجاد مسیر طولانیتر را تعیین نمایید.
- قبل از خرید لوله برق به وزن این محصول توجه کنید که باید متناسب با مصالح به کار رفته در ساختمان باشد.
- قبل از خرید لوله برق، نوع آبوهوای منطقه مورد نظر را به کارشناس مربوطه اطلاع دهید تا در صورت مرطوب بودن محیط، متریال لوله برق انتخاب شود تا دچار خوردگی و آسیب نگردد.
کلام آخر
در این مطلب به معرفی انواع لولههای برق پرداختیم و توضیح مختصری درباره مزایا و معایب هر یک از آنها دادیم. قبل از خرید لوله برق باید به مواردی مثل نوع آبوهوا، قطر، وزن و… توجه کنید تا دچار ضرر مالی نشوید. همچنین شما عزیزان میتوانید با تماس و مشاوره رایگان با کارشناسان پنج تاش لوله مناسب با پروژه مورد نظر خود را انتخاب کنید.