لوله و متعلقات | نکات خرید و استفاده از این تجهیزات هدایت کابل
تامین ایمنی تاسیسات با استفاده از انواع لوله و متعلقات
حفظ ایمنی سیم و کابل در تاسیسات دارای کابل برق، شبکه و مخابرات اهمیت بالایی دارد. در این موارد میتوان از محصولات مختلفی مانند لولههای فولادی، لولههای فلکسیبل، نردبان کابل و… استفاده کرد. در این میان لولههای برق را میتوان از جمله پرکاربردترین تجهیزات هدایت کابل دانست. در این مطلب با تمرکز بر لولههای فولادی، انواع لوله و متعلقات آن را معرفی کرده و به نکات خرید و نصب آنها میپردازیم.
لوله برق چیست؟
کابلکشی یکی از مهمترین فرآیندهای ساختمانی است. برای کابلکشی از انواع تجهیزات از جمله انواع لوله برق استفاده میشود. دلیل اصلی استفاده از این لولهها هدایت آسان کابل در مسیرها و حفظ امنیت کابلها در برابر صدمات است. بسته به متریال استفاده شده در ساخت لوله، این تجهیزات میتوانند مزایای دیگری مانند محافظت از کابل در برابر آتش را نیز ارائه دهند.
لوله برق فولادی چیست و چه انواعی دارد؟
فولاد یکی از متریالهای فلزی پرکاربرد در صنعت ساختمان است. این متریال دارای مزایای فراوانی مانند مقاومت بالا در برابر ضربه و فشار، مقاومت در برابر خوردگی، یکنواختی ملکولی، قابلیت تغییر شکل، قابلیت چکشخواری، قابلیت تولید انبوه و… میباشد. با این قابلیتها فولاد به یکی از بهترین گزینهها برای ساخت لوله برق و حتی متعلقات آن تبدیل شده است. با این حال این لولهها نیز دارای انواع بسیار متنوعی هستند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.
در ادامه با برخی از انواع لوله برق فولادی آشنا میشویم:
- لوله برق فولادی مشکی: لوله برق فولادی مشکی نوعی از لوله برق است که رنگ مشکی دارد. این رنگ همان رنگ اکسید آهنی است که در فرآیند تولید ایجاد شده است. این مدل با نام لوله استیل سیاه نیز شهرت دارد. استفاده از این مدل در مکانهایی که ارتباط مستقیم با زمین و رطوبت شدید دارد مناسب نیست
- لوله برق گالوانیزه سرد: این مدلها دارای یک روکش از فلز روی به ضخامت کم و در حدود 15 میکرون هستند. اگر میزان رطوبت محیط کم باشد میتوان از آن استفاده کرد
- لوله برق گالوانیزه گرم: ضخامت لایه روی در این مدلها بیشتر گالوانیزه سرد و از حدود 60 میکرون به بالا است و بههمین دلیل میتوان از آن تقریبا در هر محیطی استفاده کرد
- لوله برق فولادی درزدار: این مدل از لولهها از طریق حالت دادن و جوش دادن دو لبه یک برشهایی از ورق فولادی تولید میشوند. بنابراین دارای یک خط جوشخوردگی در تمام طول لوله میباشند
- لوله برق فولادی بدون درز: این لولهها یا با استفاده از قالبگیری فلز مذاب و یا با استفاده از سوراخ کردن شمشها تولید میشوند و کیفیت بالاتری نسبت به مدل درزدار دارند
- لوله برق فولادی رنگی: پوشش این مدلها رنگ الکترواستاتیک است که مقاومت کمتری نسبت به پوشش روی دارد
کاربردهای لوله فولادی برق
لوله برق فولادی و متعلقات آن بهترین گزینهها برای انتقال کابلهای برق، کابلهای شبکه و کابلهای تلفن هستند. مزیت آنها نسبت به لولههای پلیمری و پلاستیکی در این است که تا حد زیادی میتوانند فشار را تحمل کنند. بنابراین به خود کابل درون لوله فشاری وارد نمیشود. همچنین طول عمر این لولهها بسیار زیاد است و هزینههای تعمیر و نگهداری کمتری دارند. جالب است بدانید از این لولهها برای موارد دیگری نیز مانند انتقال فشار هوا در سیستمهای پنوماتیک، انتقال بخار آب و انتقال گاز نیز استفاده میشود.
انواع دیگر لوله برق مناسب برای کابلکشی
غیر از لوله برق فولادی و متعلقات آن، گزینههای دیگری نیز برای هدایت کابلها در تاسیسات مختلف استفاده میشود. این لولهها را میتوان از طریق متریال ساخت و یا ساختار و ویژگیهای آنها دستهبندی کرد. در ادامه با برخی از انواع این لولهها آشنا میشویم:
- لوله برق پی وی سی
- لوله برق پلی آمید
- لوله برق پلی اتیلن
- لوله فلکسیبل
انواع متعلقات لوله برق
استفاده از لوله برق فولادی و دیگر انواع این لولهها نیاز به آشنایی با متعلقات و اتصالات آنها دارد. در زمان خرید متعلقات لوله برق باید به موارد مختلفی از جمله نوع لوله، قطر لوله و متریال ساخت اتصالات دقت کرد. برخی از انواع متعلقات لوله برق فولادی را با هم مرور میکنیم:
- بوشن فولادی گالوانیزه
- بوشن
- سر لوله
- زانویی درب دار
- زانویی دور دار
- سه راهی درب دار
- هد بوشینگ
- فیتینگ لوله برق
- بست اسپیت
- جعبه تقسیم
- تبدیلها
عوامل موثر بر قیمت لوله برق و متعلقات آن
مهمترین عامل در تعیین قیمت لوله برق و همچنین متعلقات آن، متریال ساخت آنها است. برای مثال عموما لولههای فلزی از جمله لوله برق فولادی قیمت بالاتری نسبت به گزینههای پلیمری دارند. از سوی دیگر در مدلهای فولادی، لولههای درزدار قیمت کمتری نسبت به لولههای بدون درز دارند. میزان ضخامت بخش فلزی و میزان قطر لوله نیز هرچه بیشتر باشد، قیمت محصول افزایش پیدا میکند. عامل دیگر موثر بر قیمت لوله برق فولادی، نوع پوشش آن است. قیمت مدل گالوانیزه گرم از مدل گالوانیزه سرد بهدلیل ضخامت بیشتر فلز روی در روکش لوله، بیشتر است.
در مورد لولههای انعطافپذیر یا فلکسیبل نیز تعیین قیمت بستگی به نوع لوله و متریال آن دارد. در این لولهها نیز اگر از متریالهای فلزی استفاده شده باشد، قیمت گرانتری دارند و همچنین مدلهای روکشدار با کاربردهای صنعتی معمولا قیمت بیشتری دارند.
نکات نصب لوله برق
نصب لوله برق کاری تخصصی است و باید توسط متخصصان کابلکشی انجام شود. این مساله در مورد کاربردهای صنعتی و مخابراتی اهمیت بیشتری پیدا میکند. برای نصب این لولهها متخصصان، محیط نصب را از نظر انتخاب بهترین مسیر، تعیین نقشه حرکت کابل در ساختمان، تعیین اتصالات مورد نیاز، مخاطرات ایمنی، عوامل محیطی آسیبرسان و… بررسی میکنند و سپس با استفاده از بهترین ابزارها و اتصالات باکیفیت، کار نصب لوله برق با استفاده از متعلقات آن انجام میشود.
کابلکشی در ساختمانهای مسکونی و صنعتی با انواع لوله برق و متعلقات آن
اگر برای پروژههای مسکونی، تجاری و اداری و یا برای مکانهای صنعتی و مخابراتی نیاز به خرید لوله برق دارید باید به نکات مختلفی توجه کنید. از جمله این نکات میتوان به اعتبار تولید کننده لوله برق و متعلقات، استانداردهای تولید، طول شاخهها و قطر لولهها، روکش و مقاومت لوله و قیمت این محصولات اشاره کرد. شما میتوانید برای خرید بهترین محصولات در این زمینه با شماره 55240777 تماس بگیرید.