ابعاد و ظرفیت سینی کابل؛ پارامترهای مهم این وسیله کاربردی
سینی کابل و نردبان کابل از ابزارآلات صنعتی بسیار کاربردی برای استفاده به عنوان تکیهگاه کابلها و همچنین ساماندهی و انتقال کابلهای سیگنال، ارتباطات و یا کنترل به شمار میروند. سینی و نردبان کابل همچنین به منظور کابل کشی و سیم کشی برق از نقطهای به نقطه دیگر ساختمان استفاده میشوند. یک نکته مهم در ارتباط با سینی کابل، ابعاد و ظرفیت آن است؛ چرا که این موارد از مهمترین پارامترهای طراحی سینی کابل هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی ابعاد و ظرفیت سینی کابل بپردازیم.
منظور از ابعاد و ظرفیت سینی کابل چیست؟
انواع ابعاد سینی کابل عبارتند از طول، عرض و عمق (یا ارتفاع). لازم است سینی کابل متناسب با مکان نصب، میزان حجم کابلهای برق، وزن سیم و کابل، نوع کابل و سایر موارد مهم استفاده شوند. بررسی اندازههای سینی کابل به شما کمک میکند تا بتوانید مناسبترین سینی کابل را برای کاربرد مد نظر خود تهیه کنید. گفتنی است انواع سایز سینی کابل در بازار برق ایران موجود هستند و البته امکان سفارشیسازی ابعاد و ظرفیت سینی کابل نیز در برخی از موارد وجود دارد. منظور از ابعاد و ظرفیت سینی کابل، موارد زیر میباشند که در ادامه مطلب به شرح آنها میپردازیم:
- طول سینی کابل: معمولا طول سینی به محل نصب و همچنین مسیر کابلها بستگی دارد
- عرض سینی کابل: عرض سینی نیز پارامتر مهمی؛ چرا که سینی باید تعداد کابل مورد نیاز را در خود جا دهد
- ارتفاع سینی کابل: ارتفاع سینی معمولا متغیر است و بسته به نیازها و محیط کاری متفاوت میباشد
- ظرفیت باربری سینی کابل از لحاظ وزن: ظرفیت باربری سینی بر حسب وزن کابلها تعیین میشود. به منظور جلوگیری از شکستن یا خم شدن سینی، این پارامتر باید به درستی محاسبه و برآورد شود
- ظرفیت باربری سینی کابل از لحاظ تعداد کابلها: ظرفیت باربری سینی کابل را میتوان بر حسب تعداد کابلها نیز در نظر گرفت. توصیه میشود تعداد کابلها با حداکثر ظرفیت سینی همخوانی داشته باشد تا بتوان از بروز مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آورد
طول سینی کابل
طول استاندارد تمام سینیهای کابل دو متر است. به عبارت دیگر، سینی کابل با طول دو متر تولید و به بازار عرضه میشود. در مواردی که به متراژ بیشتری از سینی نیاز است، میتوان از یک رابط سینی کابل و دیگر متعلقات استفاده کرد. این امکان وجود دارد که با کمک لوازم جانبی سینی کابل بتوان سینیهای مختلف را به یکدیگر وصل کرد. بدین ترتیب طریق طول آنها را میتوان افزایش داد. لازم به ذکر است که درب سینی کابل نیز متناسب با ابعاد سینی کابل تولید و به بازار عرضه میشود.
عرض سینی کابل
میتوان گفت که عرض یا دهانه سینی کابل مهمترین پارامتر ابعادی سینی کابل را تشکیل میدهد؛ چرا که عرض سینی تعیینکننده میزان کابلی است که میتواند درون سینی قرار بگیرند. معمولا سینی کابل به صورت استاندارد در عرضهای زیر تولید و به بازار عرضه میشوند:
- ۵ سانتیمتر
- ۱۰ سانتیمتر
- ۱۵ سانتیمتر
- ۲۰ سانتیمتر
- ۲۵ سانتیمتر
- ۳۰ سانتیمتر
- ۳۵ سانتیمتر
- ۴۰ سانتیمتر
- ۴۵ سانتیمتر
- ۵۰ سانتیمتر
- ۵۵ سانتیمتر
- ۶۰ سانتیمتر
- ۷۰ سانتیمتر
- ۸۰ سانتیمتر
لازم به ذکر است که سینیهای برق گاهی در عرضهای بالاتر نیز به بازار عرضه میشوند. سینیهایی با چنین ابعاد معمولا بر حسب سفارش مشتری و برای کاربرد خاص مد نظر او تولید میشوند. البته در بسیاری از موارد، عرضهای مذکور پاسخگوی نیازهای کابلکشی است.
ارتفاع یا عمق سینی کابل
عمق یا ارتفاع سینیها نیز یکی دیگر از پارامترهای ابعادی مهم است که در هنگام طراحی سینی کابل باید در نظر گرفته شود. این پارامتر توسط متخصص کابلکشی مشخص میشود. هر چقدر که عمق و عرض سینی کابل بیشتر باشد، کابلهای بیشتری میتوان در آن جا داد. معمولا عمق سینی کابل با اصطلاحی موسوم به «خم» تعیین میشود. لازم به ذکر است که سینیهای کابل از لحاظ خمش به سه دسته دو خم، چهار خم و شش خم تقسیم میشوند.
سینیهای کابل در کارخانهها با دستگاههای پیشرفته به صورت لبهدار ساخته میشوند. برای خمکاری سینی کابل از یک دستگاه نیمهاتوماتیک خم استفاده میشود. لبههای سینی کابل میتوانند ارتفاعهای مختلفی داشته باشند اما معمولا ارتفاع این لبهها عبارتند از ۴، ۵، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۵ سانتیمتر.
وزن یا ظرفیت سینی کابل
وزن سینی کابل نیز یکی از پارامترهای مهم مربوط به ابعاد و ظرفیت سینی کابل است. این مورد در هنگام طراحی تعیین میشود و بنابراین لازم است پیش از خرید و نصب سینی کابل باید به آن توجه شود. وزن سینی کابل به ابعاد سینی کابل بستگی دارد. به این صورت که طول، عرض و ارتفاع سینی کابل بیشتر باشد، وزن آن نیز بیشتر خواهد بود. وزن سینیها بر حسب کیلوگرم بر متر تعریف میشود. برای مثال، یک سینی کابل با عرض ۵۰ سانتیمتر، ضخامت ۱۵ میلیمتر و ارتفاع ۶ سانتیمتر، در هر متر ۸ کیلوگرم وزن دارد. البته باید توجه داشت که وزن سینی کابل به نوع گالوانیزهکردن ورق و جنس سینی آن نیز بستگی دارد.
روش محاسبه ابعاد و ظرفیت سینی کابل
روش محاسبه ابعاد و ظرفیت سینی کابل به عوامل مختلفی بستگی دارد. از میان این عوامل میتوان به تعداد کابل، نوع و قطر کابلها، شرایط محیطی، وزن و شعاع خمش کابلها، آزاد بودن مسیرهای ورود و خروج در کابل، راحتی نصب، میزان گرمای تولید شده در فضای بین کابلی و در نهایت طول مسیری که جریان از آن عبور میکند، اشاره کرد.
یکی از نکات مهم در ارتباط با محاسبه ابعاد و ظرفیت سینی کابل، این است که عرض سینی کابل با سطح مقطع کابلهای مورد استفاده ارتباط مستقیم دارد. طبیعی است که همزمان با افزایش قطر کابلهای مورد استفاده، عرض بیشتری باید برای سینی در نظر گرفته شود. تعیین ارتفاع سینی کابل نیز به مواردی مانند نوع چینش فاصلههای میان کابل و شکلگیری فضای میان آنها، میزان آمپر انتقالی از سوی مقاطع کابلها و همچنین تکفاز بودن یا سهفاز بودن سیستم برق بستگی دارد.
در هنگام خرید به ابعاد و ظرفیت سینی کابل توجه کنید
در این مطلب به بررسی ابعاد و ظرفیت سینی کابل پرداختیم. یک طراحی جامع برای سینی کابل، باید جنس این تجهیز را نیز مد نظر قرار دهد. برای مثال، باید شرایط اقلیمی را نیز در نظر گرفت. در صورت مرطوب بودن محیط، توصیه میشود که از سینی کابل با جنس استیل، گالوانیزه گرم، آلومینیوم و یا کامپوزیت استفاده شود. بدین ترتیب میتوان از خورندگیهای احتمالی جلوگیری به عمل آورد. شما میتوانید برای اطلاع از ابعاد و ظرفیت سینی کابل و همینطور خرید این وسیله، با همکاران ما در این مجموعه تماس بگیرید.
سوالات متداول
منظور از ابعاد و ظرفیت سینی کابل چیست؟
انواع ابعاد سینی کابل عبارتند از طول، عرض و عمق (یا ارتفاع). همچنین ظرفیت سینی نیز بر حسب وزن و همچنین بر حسب تعداد کابلها تعریف میشود.
کابل سینی در چه طولی تولید میشود؟
طول استاندارد کابل سینی دو متر است.
چه عواملی بر محاسبه ابعاد و ظرفیت سینی کابل تاثیرگذار هستند؟
از میان این عوامل میتوان به تعداد کابل، نوع و قطر کابلها، شرایط محیطی، وزن و شعاع خمش کابلها، آزاد بودن مسیرهای ورود و خروج در کابل، راحتی نصب، میزان گرمای تولید شده در فضای بین کابلی و در نهایت طول مسیری که جریان از آن عبور میکند، اشاره کرد.